Ulaşım Bilgileri

Aktif . Yayınlanma Kuzey_Kıbrıs

ulasimKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dilerseniz deniz dilerseniz de hava yoluyla ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Atlas Jet ve Pegasus Hava Yolları tüm uluslararası hava limanlarından Kuzey Kıbrıs’a Türkiye üzerinden tarifeli uçuşlar düzenlemektedir. Bunların yanında Kuzey Kıbrıs’a çarter seferler de düzenlenmektedir.
Yukarıda da belirtildiği gibi Kuzey Kıbrıs’a gelen tüm uçaklar Türkiye üzerinden gelmektedir. Bu mola genellikle bir saat sürer ve yolcular bu mola sırasında uçakta kalır. Fakat bazen hava yolu şirketi uçağı değiştirir, bu durumda da yolcular transit salonunda bekler ve Kuzey Kıbrıs’a devam edecek uçuşları için uçuş kartı alırlar. Türkiye’den Kıbrıs’a uçakla gelmek yaklaşık bir saatinizi alır. Gemi yoluyla gelecekseniz yolculuğunuz 2,5 ile 10 saat arasında değişir. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs’ın iki şehri olan Girne ve Gazimağusa arasında feribotlar ve deniz otobüsleri bağlantılı olarak çalışmaktadır.

Kıbrıs Doğası

Aktif . Yayınlanma Kuzey_Kıbrıs

DSC 0800Kuzey Kıbrıs’ta 22’si endemik olan 1600’den fazla bitki çeşidi, 7’si endemik olan 350 kuş çeşidi ve 26 farklı sürüngen ve hem karada hem de suda yaşayabilen canlı çeşidi vardır.
Çeşitliliğin bu kadar fazla olmasının nedenlerinden biri Kıbrıs’ın son Buz Çağı’ndan etkilenmemiş olması (bu dönemde birçok tür yok oldu), diğeri ise Kıbrıs’ın Afrika ve Doğu Avrupa arasında göç yapan kuşlar için bir dinlenme ve yuva yapma yeri olmasıdır.

Kıbrıs Tarihi

Aktif . Yayınlanma Kuzey_Kıbrıs

hades salamis - mgokKıbrıs Adası, çağlar boyunca, tarihin her döneminde çalkantılara sahne olmuştur. Gerek stratejik konumu gerekse doğal zenginliği nedeniyle komşusu olan ülkeler tarafından zaman zaman işgal edilmiş, kurulan kentler ve zenginlikler yağmalanmış, sıkıntılı dönemler yaşanmıştır. Tarih boyunca tüm kargaşalara ve zorluklara rağmen Kıbrıs Adası, kendine özgü tarihi varlığından hiç birşey kaybetmeden ve kültürünü daha da geliştirerek, zenginleştirerek günümüze gelmiştir.
Kıbrıs Adasının tarihini inceleyecek olursak, Milattan Önce 7000’li yıllara kadar uzandığını görürüz. İlk yaşam izlerine Neolotik Dönemde rastlanılır ve sonra da diğer çağlar sırasıyla yaşanır. Bu çağlardan günümüze uzanan mezarlardan çıkarılan, taş kaplar, pişmiş toprak kaplar, küçük toprak heykeller, İdollar, takılar, çakmak taşı balta ve silahlar, tunç, demir’den yapılmış ok, bıçak mızrak gibi buluntular günümüzde müzelerde sergilenmektedir.

Kıbrıs Mutfağı

Aktif . Yayınlanma Kuzey_Kıbrıs

ekmek kaday f Kıbrıs mutfağı tarih boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Bu nedenle sadece ‘Kıbrıs’ yemeği diyebileceğimiz bir yemek yoktur. Kıbrıslılar, orijinallerinden biraz farklı olsa da oldukça güzel lezzetler geliştirmişlerdir. Her yemeğin Kıbrıslılar’ın karakterini yansıtan özel bir lezzeti, özel bir pişirme tarzı ve sunumu vardır.Arap kökenli ‘Molihiya’ hazırlama, tat ve sunum olarak Kıbrıslılar’ın tarzını yansıtmaktadır. Bazı yemeklerin hazırlanışı, tadı ve sunumu bölgeden bölgeye değişir. Kuzey Kıbrıs fazla yemek yiyenler ve yemek yemeyi sevenler için ideal bir yerdir. Birçok çeşit sebze yemeği, gril, hamur işleri, balık, çorba, kebap, lahmacun, pide yemek isimlerinden sadece bazılarıdır. Oldukça fazla çeşidi olan mezeler, tatlılar, kekler hem başlangıç olarak yemekten önce, hem de yemekten sonra yenilebilir. Yerel mutfağın yanında Çin, İtalyan, Fransız ve Hint yemekleri de çeşitli restoranlarda oldukça güzel bir şekilde sunulmaktadır.

Faydalı Bilgiler

Aktif . Yayınlanma Kuzey_Kıbrıs

karpas peninsla06Trafik: Kuzey Kıbrıs’ın tüm karayolları asfalt’tır. Çift şeritli ve dört şeritli olanları da vardır. Trafik akışı soldandır. Arabada kırmızı üçgen bulundurmak mecburidir. Geceleyin yol kenarında durmak zorunda iseniz arabanızın 20 ayak gerisine ve 20 ayak ilerisine kırmızı üçgeninizi kurunuz, seyahatlerinizde emniyet kemerinizi kullanma zorunluluğu vardır, kontrolsüz yol kavşaklarında öncelik sağdan gelen araçlara aittir, şehir içinde gece ve gündüz korna çalınmaz, yerleşim birimleri sınırları içerisinde sürat tahditi 30 mildir (50km), araç, köşe başlarından, trafik levha ve işaretlerinden en az 30 ayak uzaklıkta park edilmelidir.

Diğer Makaleler...